Jämlikhetsplan
Jämlikhetsplan för Nyländska Nationen vid Åbo Akademi r.f.
Jämlikhetsplan för Nyländska Nationen vid Åbo Akademi r.f.
Godkänd på nationsmöte: 14.11.2023
Träder i kraft: 1.1.2024
Planen bör regelbundet ses över och uppdateras vid behov, framtida ändringar ska godkännas av nationsmötet med enkel majoritet.
Bearbetad och skapad av: Styrelse 2023
Definitioner
Med diskrimineringsgrunder avses ålder, ursprung, nationalitet, etnisk tillhörighet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, kön och könsöverskridande identitet eller uttryck, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsvariation, sexuell läggning, socioekonomisk ställning och studieinriktning eller någon annan personlig orsak.
Med diskriminering avses särbehandling eller missgynnande av en person på grund av någon av diskrimineringsgrunderna.
Med jämlikhet avses alla personers lika värde.
Med trakasserier avses uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna.
Trakasserier kan vara psykiska, fysiska och/eller sexuella.
Med tillgänglighet avses hur väl verksamheten fungerar för personer med funktionsvariationer.
Introduktion
Jämlikhetsplanen finns till för att genomsyra hela nationens verksamhet och riktar sig till alla medlemmar och förtroendevalda. Planen syftar till att stödja nationen i frågor som rör likabehandling, hantering av trakasserier och att upprätthålla en trygg verksamhet. Jämlikhetsplanen kompletterar Åbo Akademis uppförandekod (Åbo Akademi University Code of Conduct For a Safe Study and Work Environment).
Jämlikhet
Nyländska Nationen strävar efter att upprätthålla en gemenskap där alla, oavsett ålder, ursprung, nationalitet, etnisk tillhörighet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, kön och könsöverskridande identitet eller uttryck, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsvariation, sexuell läggning, socioekonomisk ställning och studieinriktning eller någon annan personlig orsak, ska känna sig välkomna och behandlas med respekt.
Dessa värden bör vara närvarande och respekteras i alla delar av nationens verksamhet.
Kommunikation:
Jämlikhetsplanen, miljöplanen, nationens stadgar, arbetsordning samt andra reglemente bör alla vara tillgängliga på hemsidan för medlemmar att ta del av.
I alla anmälningsblanketter för nationens evenemang ska det finnas information om tillgänglighet på platsen där evenemanget äger rum.
Nationen inför ett krav på att deltagarna ska godkänna villkoren som ingår i jämlikhetsplanen när de anmäler sig till nationens evenemang.
Trygghetsfrämjande arbete
Ansvarspersoner:
Vid varje av nationens evenemang ska det finnas 1-2 ansvarspersoner. Dessa
ansvariga personer är nyktra och ansvarar för tryggheten under nationens evenemang samt kan kontaktas om man upplever trakasserier eller annat olämpligt under evenemangets gång.
I början av varje evenemang bör de ansvariga personerna presentera sig och informera om nationens regler för evenemang, inklusive dess nolltolerans mot all form av diskriminering och trakasserier.
De ansvariga personerna bör också informera om nationens trakasserianmälan som finns på hemsidan och betona att anmälningar kan göras med låg tröskel och även anonymt.
Om så behövs, har de ansvariga personerna rätt att kräva deltagare som beter sig olämpligt att avlägsna sig från evenemanget. Den person som ombeds avlägsna sig från evenemanget ska informeras om orsaken skriftligt.
Trakasserianmälan:
På nationens hemsida finns alltid en trakasserianmälningsblankett som medlemmar, gäster och förtroendevalda kan använda när som helst för att rapportera eventuella fall av trakasserier eller diskriminering.
Denna blankett granskas regelbundet av kuratorn, och om så önskas eller vid behov, tar kuratorn kontakt med disciplinutskottet för vidare utredning.
Tillgänglighet:
Nationen strävar efter att utveckla en inkluderande miljö som är tillgänglig samt inkluderande för alla. Vi arbetar för att arrangera evenemang och verksamheter på platser som är så tillgängliga som möjligt för alla.
Vi strävar alltid efter att informera om tillgängligheten för evenemanget och anpassar programmet och verksamheten så det finns något som passar alla.
Vi tar hänsyn till eventuella kostrestriktioner (dieter), och på nationens evenemang finns alltid alkoholfria dryckesalternativ.
Under våra evenemang finns det också könsneutrala toaletter tillgängliga.
Ansvarsfördelning
Inom nationen är alla välkomna och bör respekteras som de är. Nationen har nolltolerans mot alla former av diskriminering och trakasserier.
Alla nationsmedlemmar delar ett gemensamt ansvar för att upprätthålla en trygg miljö.
Som funktionär åtar man sig att arbeta för en jämlik och trygg verksamhet samt att ingripa eller rapportera om man vittnar någon form av diskriminering eller trakasserier.
Styrelsen bör utse en jämlikhetsansvarig inom sig vars uppgift är att övervaka efterlevnaden av jämlikhetsplanen. Andra uppgifter kan inkludera att informera funktionärerna inom nationen om planen samt att arbeta för att skapa en jämlik nation.
Nationen har också ett disciplinutskott bestående av inspektor, kurator och klubbhövding.
Vid behov kan disciplinutskottet agera enligt nationens stadgar, §48, som lyder som följande:
Ett disciplinärt förfarande påbörjas av ordningsutskottet som behandlar ärendet under tystnadsplikt. Styrelsen har rätt att tilldela en varning och/eller tillfälligt utesluta en nationsmedlem upp till ett (1) läsår. Beslut om permanent uteslutande av en nationsmedlem fattas av nationsmötet. Ifall någondera av parterna är missnöjda med styrelsens beslut har de rätt att kräva att nationsmötet avgör frågan.
Jämlikhetsansvarig bör övervaka hur jämlikhetsplanens fungerar inom nationen.
Detta kan uppnås genom att arrangera ett evenemang eller använda ett feedbackformulär som medlemmar och funktionärer kan besvara.
Feedbacken bör granskas och tas i beaktande inför kommande verksamhetsår. Denna process bör redovisas i nationens verksamhetsberättelse.