Miljöplan
Miljöplan för Nyländska Nationen vid Åbo Akademi r.f.
Godkänd på nationsmöte: 14.11.2023
Träder i kraft: 1.1.2024
Planen bör regelbundet ses över och uppdateras vid behov, framtida ändringar ska godkännas av nationsmötet med enkel majoritet.
Bearbetad och skapad av: Styrelse 2023
Introduktion
Syftet med miljöplanen är att integrera hållbarhetsaspekter i hela nationens verksamhet och främja miljövänligare praxis. Den är avsedd att fungera som ett stöd för nationen och hjälpa till att upprätthålla och främja en så miljövänlig verksamhet som möjligt. Miljöplanen kompletterar Åbo Akademis studentkårs miljöplan.
Målsättningen med planen
Miljöplanens främsta mål är att tjäna som en vägledning för hur nationen kan minska onödigt avfall, reducera sitt koldioxidavtryck och främja miljövänlig verksamhet. Planens mål bör genomsyra hela nationens verksamhet, och fokusområdena är de områden där vi mest aktivt strävar mot dessa mål.
Fokusområden
Mat och dryck
- Nationen strävar efter att köpa/tillreda den mängd mat och dryck som bedöms vara nödvändig för alla dess evenemang.
- Nationen försöker minimera matsvinn så långt det är möjligt. Om det skulle bli mat över som inte kan sparas, erbjuds förtroendevalda och/eller medlemmar möjligheten att ta med sig maten hem.
Avfallshantering
Vi eftersträvar alltid efter korrekt sortering av avfall och arbetar aktivt för att minska vår koldioxidpåverkan genom att generera så lite avfall som möjligt.
- Nationen strävar efter att sortera allt avfall i den utsträckning som är möjlig enligt platsens egna avfallshantering.
- Om det inte är möjligt att sortera avfallet på platsen för evenemang eller verksamheten, bör vi eftersträva att ta med det och sortera på en annan lämplig plats.
- Nationen ser till att sortera glas, metall, batterier, plast, bioavfall, kartong och papper, blandavfall samt pant.
Pappersanvändning:
- Nationen strävar efter att digitalisera allt sitt publicerade material.
- Nationens medlemstidning Nylänningen trycks endast i 50 fysiska exemplar för att spara på resurser.
- Nationens “gulisguide” och “nationsguide” publiceras också endast digitalt.
- Nationens marknadsföring av evenemang fokuserar främst på olika sociala medieplattformar, med några fysiska exemplar för varje termin.
Servering:
- Nationen strävar efter att använda så miljövänligt serveringsmaterial som möjligt.
- Vi strävar även efter att återanvända serveringsmaterial under själva evenemanget.
Egendom
- Nationen återanvänder material i den utsträckning det är möjligt och använder i första hand befintliga resurser istället för att köpa nytt.
- Om något går sönder, bör det i första hand repareras.
- Vid inköp av nya saker prioriteras högkvalitativa material som är hållbara och har en lång användningstid.
- Nationen prioriterar att köpa begagnat.
Resor
När nationen är företrädd på olika resor strävar vi efter att resa så miljövänligt som möjligt.
Inrikes
- Vi prioriterar samåkning och kollektivtrafik
- Bil används endast om det är absolut nödvändigt, till exempel vid transport av stora mängder gods eller när kollektivtrafiken är bristfällig.
Utrikes
- Vid representationsresor utomlands strävar nationen efter att använda det miljövänligaste alternativet.
Kommunikation
Inom styrelsen bör en miljöansvarig utses vars huvuduppgift är att övervaka efterlevnaden av miljöplanen. Andra ansvarsområden kan inkludera att informera funktionärerna inom nationen om planen och att fortsätta arbeta för en mer miljövänlig verksamhet.
Detta kan uppnås genom att arrangera ett evenemang eller använda ett feedbackformulär som medlemmar och funktionärer kan besvara.
Feedbacken bör granskas och tas i beaktande inför kommande verksamhetsår. Denna process bör redovisas i nationens verksamhetsberättelse.